Fot. Fotolia
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 6 czubatych łyżek cukru
- 5 łyżek klarowanego masła
- 3 jaja
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka likieru anyżowego
- olej do smażenia
Wykonanie:
Z podanych składników wyrób ciasto – możesz przełożyć je do miski lub wyrabiać na stolnicy. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu ponownie przełóż ciasto na stolnicę i uformuj z niego wałeczek. Krój nożem na małe części i formuj kulki (wielkości orzecha włoskiego). Smaż w rozgrzanym tłuszczu przez ok. 4 minuty, wyjmuj i osączaj na ręczniku papierowym. Posyp cukrem.
Castagnole można także upiec – sposób wykonania ciasta nie zmienia się. Pieczemy je w temperaturze 200 °C, przez 8 do 12 minut (aż wyraźnie zaczną się rumienić).
Zobacz także: Przepis na Pączki wiedeńskie