Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Cydr

Zobacz artykuły na temat:alkoholowocepiwobretania
Powstaje z normandzkich i bretońskich jabłek. Ma niewielką zawartość alkoholu i wyraźny jabłkowy smak. Dzięki bąbelkom cydr doskonale orzeźwia w upalne dni.

Jabłka plus alhohol - przepis na orzeźwiający cydr.

Jabłka plus alhohol - przepis na orzeźwiający cydr.

Powstaje z normandzkich i bretońskich jabłek. Ma niewielką zawartość alkoholu i wyraźny jabłkowy smak. Dzięki bąbelkom doskonale orzeźwia w upalne dni.

Cydr jest to przefermentowany sok z jabłek, powstający metodą zbliżoną do produkcji piwa (tzw. górna fermentacja). Zawartość alkoholu waha się w nim os 2 do 6%. Należy pamiętać, iż sok użyty do produkcji cydru nie jest dosładzany, jak to ma miejsce w przypadku win jabłkowych.

Do produkcji cydru stosuje się trzy odmiany jabłek: słodkie – które nadają cydrowi moc alkoholu, gorzkie – nadają strukturę i charakter, oraz kwaśne – nutę orzeźwienia.

Napój ten charakteryzuje się kwaskowym, orzeźwiającym smakiem i doskonale gasi pragnienie. Cydry dzieli się na musujące, zwykłe i gazowane. Dostępny jest w butelkach przypominających piwo i jest bardzo popularny zwłaszcza w Północnej Francji, ale także w Wielkiej Brytanii i Belgii. Oprócz calvadosu stosuje się go także do produkcji applejacka, uzyskiwanego w procesie frakcjonowanego wymrażania (tzw. jacking).

Zobacz także: Czy wiesz jak zrobić drink Cidre Coctail?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 4
dodano: 19:06 2015-11-29 przez: ~Mirka (89.76.*.*)
Zasmakowałam się w cydrze z lubelszczyzny. Znacznie lżejsze od wina i smaczniejsze niż piwo, idealna alternatywa. O tej porze polecam wypróbować jako grzaniec.
dodano: 12:00 2013-10-29 przez: ~Arek (95.40.*.*)
Osobiście nie mam czasu aby samodzielnie robić cydr, który żona uwielbia. Odkąd robie jej drinka z polskim Cydrem Lubelskim, kostkami lodu miętą i cytryną dużo fochów omija mnie bokiem ;)
dodano: 09:53 2012-02-20 przez: Jacentyy (192.168.*.*)
Cydr jest bardzo dobry samodzielnie robiony
Zamów darmowy newsletter