Ervilhas com ovos escalfados

Ervilhas com ovos escalfados to zielony groszek z jajkami gotowanymi bez skorupek. Danie kuchni portugalskiej.
/ 15.09.2011 14:56

Składniki:

  • 2 puszki zielonego groszku
  • 4 jajka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150g bekonu
  • 500g kiełbasy
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • natka pietruszki
  • liść laurowy
  • 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Kiełbasę i bekon kroimy w kostkę - podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwek. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę - dodajemy do podsmażonej kiełbasy. Dodajemy również liście laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Dalej podsmażamy. Dodajemy pomidory i podsmażamy przez kilka minut. Dodajęmy wodę i kostki rosołowe, trochę soli do smaku i groszek. Woda powinna pokrywać zawartość garnka. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy trochę cukru, by zniwelować kwaśny smak pomidorów. Formujemy małe dołki, w które wbijamy jajka, jedno jajko na osobę. Pozostawiamy na gazie pod przykryciem, do momentu ścięcia się białka.

Autor: Mycha.

Zobacz także inne przepisy w dziale Kuchnia portugalska

Redakcja poleca

REKLAMA