Jak Portugaczycy parzą kawę?

Herbata
Rano każdy tradycyjny Portugalczyk wypija w ulubionym barze filiżankę porządnej kawy. Po południu zaparzy kolejną i zapewne nie skończy się tylko na tym.
/ 11.07.2010 12:57
Herbata

Maleńka porcja energii

Smakosze kawy nie czują się w Portugalii zaniedbani. Czeka na nich wiele rodzajów kawy, mogą też wybierać wśród różnych sposobów jej podawania. Kawową podstawę wyznacza bica, czyli czarna i bardzo mocna kawa w maleńkich filiżankach. Powinna być porządnie dosłodzona, co sprawia, że smakuje jeszcze intensywniej. Mniej radykalni kawosze piją kawę osłabioną większą ilością gorącej wody (carioca). Jest zdecydowanie lżejsza, jednak warto pamiętać, że w Portugalii każda kawa ma swoją moc. Mała kawa z odrobiną mleka (garoto) czy kawa z dużym mlekiem (café com leite, zwana też café branco) to propozycja dla tych, którzy lubią delektować się rozbielonym wariantem kawy. Podaje się ją najczęściej w szklankach.

Polecamy: Jak się pija w Grecji kawę?

Herbatka o piątej

Od wieków trwa handlowa współpraca Portugalczyków z Anglikami i to musiało zaowocować rozmaitymi zapożyczeniami, również w zwyczajach kulinarnych. Spora grupa miejscowej ludności sięga więc po herbatę. W licznych herbaciarniach (casas de chá) można wypić czarną herbatę, ale nie brak też licznych jej odmian. Miłośnik herbaty w Portugalii bez trudu napije się zatem herbaty zielonej czy owocowej, spotka się także z naparami ziołowymi. Do herbaty, podobnie jak u nas, podaje się często cytrynę, a dla urozmaicenia smaku zagryza się też słodkie portugalskie ciasteczka.

Likier do kawy

Kawowym filiżankom często towarzyszą kieliszki z nalewkami. Do ulubionych należą: miodowy brandymel, migdałowa amẽndoa amarga czy aguardente de figo, wzbogacone specyficznym smakiem fig. Ciekawie smakuje, ale ma dużą zawartość alkoholu popularne szczególnie na południu kraju medronho z owoców chróściny jagodnej, zwanej też poziomkowcem bądź drzewem poziomkowym. Koniecznie trzeba też spróbować likieru wiśniowego o nazwie ginjinha, który zdecydowanie najczęściej pojawia się w pobliżu filiżanki kawy.

Zobacz także: Portugalskie słodycze

Redakcja poleca

REKLAMA