Jak przygotować katalońskie słodkie przysmaki?

Gruszki w czerwonym winie - hiszpański przysmak.
W sercu Katalonii znajduje się Barcelona, piękne miasto tętniące życiem do wczesnych godzin porannych. Z jakich słodkości słynie ten region Hiszpanii?
/ 11.08.2010 13:48
Gruszki w czerwonym winie - hiszpański przysmak.

Z pewnością z wytrawnej oliwy, bakłażanów, papryki i oczywiście owoców morza. Katalończycy uwielbiają małe przystawki, odwiedzając kilka barów czy restauracyjek w ciągu jednego wieczoru kosztują różnych potraw. Zjadają małe porcje, które popijają dużą ilością wina.

Jeżeli już o winie mowa warto wypróbować kataloński przysmak a mianowicie gruszki w czerwonym winie. Ten pyszny, niestety również bardzo kaloryczny deser bez problemu można przygotować w Polsce. Warto pamiętać tylko, że łatwiej uzyskać kataloński smak, gdy do przygotowania deseru użyjemy hiszpańskiego wytrawnego wina.

Polecamy: Duma hiszpańskich win

By przygotować gruszki w czerwonym winie potrzebujemy: 6 gruszek (ważne by były twarde a jednocześnie dojrzałe), 2 laski cynamonu, wino (hiszpańskie, czerwone, wytrawne, idealne jest to z regionu Rioja). By przyrządzić nadzienie do gruszek musimy się zaopatrzyć w kremowy serek (taki jak do sernika), cukier (około 40 gramów), śmietanę 32% (wystarczy pół opakowania). Po przygotowaniu cały deser polejemy słodkim sosem z truskawek i cukru (350g świeżych truskawek i 60g cukru).

By deser był pyszny musimy wydrążyć środki gruszek (róbmy to delikatnie by zachować formę owocu). Do szerokiego, niskiego garnka wlewamy wino, dodajemy cukier i cynamon, podgrzewamy (podobnie jakbyśmy przygotowywali grzane wino). Dbamy o to by wina nie zagotować. Do podgrzanego wina delikatnie wkładamy wydrążone uprzednio gruszki, gotujemy około 30 minut. Bardzo ważne jest to by gruszki były miękkie, ale się nie rozpadały gdyż wtedy zamiast ślicznych owoców podamy na stuł smaczne aczkolwiek nieapetycznie wyglądające kulki gruszkowe.

Zobacz także: Hiszpańska Rioja

Kataloński przysmak wymaga cierpliwości i czasu. Gruszki i laski cynamonu wyciągamy i odstawiamy na półmisek. Wino podgrzewamy jeszcze chwilę. Odstawiamy do wystygnięcia. Teraz możemy przygotować nadzienie: ucieramy serek biały, cukier i bitą śmietanę, niektórzy dodają brandy do smaku. Następnie nadziewamy gruszki, polewamy ostygniętym winem i zmiksowanym słodkim truskawkowym sosem.

Jak łatwo się domyślić każdy z naszych gości otrzymuje jedną gruszkę, jeżeli chcemy przygotować więcej porcji deseru proporcjonalnie zwiększamy ilość owoców i nadzienia.

Redakcja poleca

REKLAMA