Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak samodzielnie zrobić chlebek pita?

Pita to chlebek, który odgrywa ważną rolę w wielu kuchniach – śródziemnomorskiej, arabskiej i bałkańskiej. U nas dowiesz się, jak zrobić pitę samodzielnie.

Nadzieniem pity może być praktycznie wszystko, zależy to tylko od naszej fantazji.

Nadzieniem pity może być praktycznie wszystko, zależy to tylko od naszej fantazji.

Nie tylko kebab - pita od podstaw

Może nam się wydawać, że dobrze znamy chlebek pita – w końcu często spotykamy go na naszych ulicach, w mniejszych lub większych restauracjach, pita świetnie spełnia tam swoją rolę jako kieszonka na farsz w różnego rodzaju kebabach i falafelach.

Odejdźmy jednak od stereotypów i spróbujmy poznać pitę od podstaw – najprościej będzie po prostu zrobić chlebek pita samemu.

Polecamy: Gyros domowej roboty.

Tradycyjna receptura

Potrzebujemy pół kilo mąki, półtorej szklanki wody, około łyżeczki drożdży instant (możemy je zastąpić oczywiście świeżymi - około 15 gram) , trochę oliwy z oliwek (5 dużych łyżek).

Mąkę, najlepiej pszenną, mieszamy z drożdżami i stopniowo dodajemy wodę, oliwę i szczyptę albo dwie soli. Powstałe ciasto powinno być elastyczne i możliwie jak najbardziej gładkie.

Gotowe ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, niewielką warstwę nanosimy również z zewnątrz i zostawiamy na godzinę - czekamy aż wyrośnie, po czym dzielimy je na kawałki (wielkości średniego ziemniaka) z których potem powstaną nasze chlebki pita. Uformujmy około tuzina kulek z ciasta i zostawmy je na kolejną godzinę na powierzchni posypanej mąką.

Następnie każdą z kulek musimy rozwałkować na cienki, około półcentymetrowy placek. Każdy placek po rozwałkowaniu schowajmy pod przykryciem.

Pity wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 220 stopni Celsjusza, pieczemy aż się zarumienią, około 15 minut.

Pity powinny same się  „otworzyć” kiedy ciasto dostatecznie spęcznieje w piekarniku.

Żeby gotowe chlebki nie stwardniały zawińmy je po upieczeniu w folię aluminiową.

Zobacz też: Jak zrobić musakę?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 5
dodano: 12:39 2015-03-29 przez: ~gość (78.43.*.*)
Przepis do tylka, nie popecam
dodano: 22:14 2011-11-14 przez: ~elzbieta (83.8.*.*)
doble daldzo doble
dodano: 14:25 2011-10-12 przez: ~Frank_Zappa (192.168.*.*)
Zgadzam się - zawsze lepiej jest troszkę się wysilić i zrobić coś w domu niż zadowalać się gotowym. Zwłaszcza, że powszechne na mieście kebabownie skutecznie zniechęcają do jedzenia mięska w picie :)
Zamów darmowy newsletter