Jak zrobić semifreddo?

Lody.
Semifreddo to rodzaj włoskiego deseru. Niezwykle delikatnego i… półzimnego. Semifreddo smakiem i konsystencją przypomina deser lodowy. Mimo lekkości konsystencji posiada znaczną wagę kaloryczną – jednak robiąc go nikt o tym nie myśli, ale o rozkoszy jego smakiem.
/ 09.09.2010 20:01
Lody.

Podstawa semifreddo

Dużą zaletą tego deseru jest szeroka gama możliwości jakie można wypróbowywać mieszając ze sobą różne smaki, a co za tym idzie jeden prosty sposób na deser można wykorzystać wielokrotnie w różnych odsłonach. Ale zacznijmy od początku – czego potrzebujesz by zrobić ten włoski smakołyk? Podstawowe składniki to: śmietana kremówka, jajka, cukier, woda. Bez względu na to jakie smaki będziesz chciała ze sobą połączyć musisz najpierw wykonać bazę deseru.

Z czego składa się każde semifreddo

Jedną część śmietany kremówki połącz z wybranym składnikiem, np. wanilią, migdałami, liśćmi mięty – by nadać śmietanie charakterystyczny aromat. Drugą część śmietany należy ubić. Ubij też żółtka, a z cukru i wody zrób gęsty syrop. Syrop należy uważnie wlać do żółtek i ubijać razem, aż masa ostygnie. Podziel ją na dwie części. Następnie jedną z nich trzeba połączyć z ubitą śmietaną. W zależności od upodobań możesz dodać do tej masy roztopioną czekoladę, rozdrobnione orzechy, rodzynki, kawę, itp. Drugą część masy połącz z ubitą śmietaną wzbogaconą na początku o aromatyczny składnik.

Co zrobić z masą

Pierwszą masę należy włożyć do formy: podłużnej lub tortownicy albo do małych foremek. Masę umieść w zamrażarce. Drugą masę wyłóż na pierwszą i całość wstaw do zamrażalki na około 2 godziny. Po tym czasie deser można podawać.

Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by podać go później, a nawet następnego dnia.

Jak podawać

Po wyjęciu z zamrażalnika zanurz formę lub formy na chwilę w gorącej wodzie i przełóż deser na talerz. Pokrój i podawaj w zależności od użytych składników z likierami: miętowym, kawowym lub adwokatem. 

Polecamy: Smakowitości włoskiej północy

Jak komponować smaki

Polecam następujące połączenia: masa czekoladowa z bitą śmietaną z miętą, masa kawowa z waniliową, masa owocowa z waniliową, orzechowa z ajerkoniakową, bakaliowa z migdałową.

Czytaj także: Jak zrobić deser panna cotta?

Pomysłów jest wiele – w zależności od Waszych smakowych upodobań.

Redakcja poleca

REKLAMA