Do tak wielkiego bogactwa kuchni tego kraju przyczyniły się głównie uwarunkowania historyczne. Dostrzec tu możemy nie tylko wpływy kuchni austriackiej i węgierskiej, lecz także włoskiej, czy nawet tureckiej. Dzięki stosunkowo niskim cenom (w porównaniu do Europy Zachodniej) turyści chętnie wybierają się do Chorwacji i kosztują tamtejszych specjałów.
Potrawy kuszą różnorodnością. Bardzo popularne są tu ryby - pod wieloma postaciami, owoce morza, warzywa, grillowane mięsa, sery, oliwki, aromatyczne zioła, owoce cytrusowe, rodzynki i wiele, wiele innych. Każdy chorwacki posiłek zaczyna się od tzw. „hladni pladanj” – „zimny talerz”. To przystawki składające się między innymi z małych kiełbasek, salami, sera owczego i innych produktów zależnie od regionu. Przed każdym posiłkiem serwowana jest również šlivovica – tamtejszy rodzaj brandy śliwkowego.
Ciekawym daniem tamtejszej kuchni jest Čobanac. Powstaje z mięsa( w oryginalnej wersji jest to jagnięcina) lub ryb. Często, zwłaszcza w hotelach, podaje się mięso z grilla, serwowane głównie pod dwoma postaciami – jako szaszłyki lub kotlety z dodatkiem cebuli i ziół. Jednym z najbardziej tradycyjnych dań jest fiš paprikaš (pikantny gulasz rybny). W jego skład wchodzą trzy różne gatunki ryb podawane z kluskami wykonywanymi ręcznie. Popularne są również dania z makaronu i pizze.
Wspaniałą kulinarną pamiątką jaką możemy sobie przywieźć z Chorwacji są na pewno tamtejsze sery. Zwłaszcza polecany jest owczy ser z wyspy Pag (paški sir). Dobre wspomnienia z wyprawy zagwarantuje nam też na pewno butelka dobrego Chorwackiego wina.
Zobacz również: Regiony kulinarne Chorwacji