B
Boeuf - wołowina
Bœuf haché - mięso mielone wołowe
Bombe glace - lody w kulkach
Brochette - szaszłyk
C
Café - kawa
Candi - cukier
Cannard - kaczka
Champignon - grzyb
Citron - cytryna
Coquillage - małż
Crêpe - naleśnik
D
Dessert - deser
E
Eau - woda
Escargot - ślimak
F
Fruits de mer - owoce morza
G
Gibier - dziczyzna
Glacee - lody
Grenouille - żaba
Grillade - mięso z grilla
H
Hacher menu - mięso mielone
J
Jambon - szynka
Jus - sok
L
Lait - mleko
Zobacz także: Wszystko po bretońsku
M
Mets - danie
P
Poisson - ryba
Poivre - pieprz
Pomme de terre - ziemniak
Potage - zupa
R
Rana - żaba
S
Sauce - sos
Saucisse - kiełbasa na gorąco
Saucisson – kiełbasa w plasterkach
Sel - sól
Spécialité de la maison - specjalność zakładu
T
Thé - herbata
V
Vin - wino
Viande - mięso
Viande de bœuf – mięso wołowe
Viande de porc - mięso wieprzowe
Viande blanche - białe mięso
Viande rouge – czerwone mięso
Vollaile - drób
Polecamy: Naleśniki na sposób francuski