Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 8 filecików anchois
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 duża drobno posiekana cebula
- 6 ząbków czosnku
- 2 puszki pomidorów pokrojonych w kawałki
- 1 szklanka zielonych oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki odsączonych kaparów
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki czerwonej papryki
- sól
Opis przygotowania:
- Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
- W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy fileciki anchois i chwilę smażymy. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy około 6 minut, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana. Dokładamy czosnek i smażymy przez 2 minuty.
- Następnie dodajemy pomidory i pokrojone na pół oliwki oraz pozostałe składniki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku, mieszamy z makaronem i podajemy w głębokich talerzach.
Źródło przepisu i zdjęcia: Materiały prasowe Malma
Zobacz także: Przepis na Spaghetti Carbonara