Lekkie jak piórko tiramisu

Włoskie tiramisu to raj dla podniebienia.
Tiramisu - w przypadku tego deseru idealnie potwierdza się powiedzenie "Gdzieś dzwoni, ale nie wiadomo w jakim kościele", czyli każdy mniej więcej wie jak jest wykonane, ale nie ma pomysłu jak zrobić je samodzielnie. Czas spróbować swoich sił, zaimponować znajomym, a jednocześnie podarować sobie odrobinę lekkiego luksusu.
/ 10.03.2011 21:37
Włoskie tiramisu to raj dla podniebienia.

Słowo tiramisu, po włosku znaczy dosłownie "podnieś mnie", a w wolnym tłumaczeniu, zapewne ze względu na zawarte w nim espresso - "ocknij mnie". Subtelna nazwa i nie mniej ważne znaczenie sygnalizują, że nie jest to zwykły deser. Dla niewtajemniczonych (ale niebawem to się zmieni) zdradzimy, że jest to unikalna kombinacja smaków i aromatów, od których powszechnie jesteśmy uzależnieni (oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu!) - kawy, czekolady i odrobiny alkoholu. Czego chcieć więcej? Może puszystego kremu i lekkiego, rozpływającego się biszkoptu? Tak, tym też szczyci się ten niepowtarzalny deser. Aby już dalej nie torturować najbardziej zniecierpliwionych, przejdźmy do receptury.

Polecamy: Jak przygotować włoskie desery?

Tiramisu - zrób to sam

Można powiedzieć, że ta wersja deseru jest nieco zmodernizowana - dostarcza energii tak jak oryginalna, ale w przeciwieństwie do pierwowzoru nie dodaje centymetrów w pasie, co jest jej niekwestionowaną zaletą. Przygotowanie tiramisu nie wymaga szczególnych umiejętności i dużej ilości czasu, ale miej na uwadze, że deser musi przed podaniem być mocno schłodzony, najlepiej pozostawić go na kilka godzin w lodówce.

Do filiżanki mocnej czarnej kawy wlej 1,5 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) i odstaw na jakiś czas. Włóż do zamrażalnika 20 g gorzkiej czekolady (jakość ma znaczenie!) na 30 minut, by potem bez problemu zetrzeć ją na drobnej tarce. Przygotuj niezbyt dużą miskę – wrzuć do niej 2 żółtka i ubijaj je z cukrem pudrem (ok. 4 łyżki) tak, aby powstał jasny, gęsty krem.

Dodaj do masy chudy serek homogenizowany, niskotłuszczowy jogurt, łyżkę kakao i likieru, i miksuj przez kilka minut. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, delikatnie przełóż je do masy i ostrożnie mieszaj. Przygotuj 6 szklanych deserowych pucharków i zajmij się biszkoptami – zanurz je delikatnie (najlepiej brzegi i lekko środek) w mieszane kawy z likierem, następnie ułóż po jednym na dnie każdego pucharka.

Następnie zetrzyj trochę czekolady, na niej stwórz warstwę z masy i przykryj ją kolejnym namoczonym biszkoptem. W takiej samej kolejności rozłóż czekoladę i pozostałą ilość masy. Każdy pucharek przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem oprósz deser kakao.

Jeżeli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, pamiętaj, że tiramisu zawiera surowe jajka.

Redakcja poleca

REKLAMA