Musaka - zapiekanka grecka

Musaka - zapiekanka grecka.
Musaka to danie pochodzące rodem z Grecji. Zapiekanka jest połączeniem mięsa wieprzowego i dużej ilości warzyw.
/ 26.09.2016 13:41
Musaka - zapiekanka grecka.

Składniki:

  • ok 0,5 kg mięsa... (wieprzowina gulaszowa) lub łopatka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • przyprawy ;
  • sol
  • pieprz
  • oregano
  • szczypta cynamonu
  • 25 gr wina wytrawnego
  • bazylia
  • 1cebula
  • Bakłażan spory lub 2 małe
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach .. kilka
  • (można dać pieczone ale jak dla mnie są za tłuste)
  • na sos beszamelowy;
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • 1.5 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany)
  • 20 gr startego sera

Sposób przygotowania:

Bakłażan pokroić w plastry posolić i odstawić, po ok 1 godz, wypłukać i usmażyć na tłuszczu z obu stron. mięso pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć... przełożyć do garnka na tym samym tłuszczu podsmażyć cebule i dodać do mięsa dodać przyprawy i dusić na wolnym ogniu do miękkości,  na koniec dodać koncentrat pomidorowy i wino, dusić jeszcze kilkanaście minut.  Ziemniaki ugotowane w mundurkach pokroić w plastry i wyłożyć na dno natłuszczonej formy na ziemniaki wyłożyć sos mięsny Na mięsie ułożyć usmażone plastry bakłażana. Następna warstwa to sos beszamelowy. Sposób wykonania: Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy, rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą. Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką, cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza. Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając. Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą i białym pieprzem. Wylewamy sos na zapiekankę posypujemy serem i całość zapiekamy ok 1 godzinę w temp. ok 180 st.. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z surówką lub sałatką grecką.

Autor: Luna19.

Redakcja poleca

REKLAMA