Smakowitości włoskiej północy

Wioska we włoskich Dolomitach.
Włoska kuchnia to nie tylko makaron i owoce morza. Trydent, Piemont czy Lombardia odkryją przed tobą smaki o jakie nigdy byś nie podejrzewał północnej części śródziemnomorskiej krainy.
/ 30.04.2009 12:53
Wioska we włoskich Dolomitach.

Pokaż mi, co jesz a powiem ci, kim jesteś…

Na północy Włoch, obok klasycznych owoców morza często pojawia się mięso. Na obecność dań z mięsa podstawowy wpływ mają nie tylko dzieje historyczne, ale i geografia. Północne Włochy sąsiadują z Austrią, od której zapożyczyły niektóre nawyki żywieniowe.

Italia, jakiej nie znacie

Północne Włochy są niezwykle ciekawe pod względem kuchni. Charakterystyczne jest dla tego regionu niezwykłe wyczucie przy łączeniu tego, co tradycyjne z tym, co nowe, często zaczerpnięte z tradycji innego kraju. Tamtejsza kuchnia jest bardziej syta, obfituje w mięsa i w kukurydziane polenty. W przeciwieństwie do południa, smaży się tu na maśle, zamiast na oliwie z oliwek. Nie zapomina się również o owocach morza, a także warzywach sezonowych jak dynia czy szparagi. Cechą charakterystyczną dla tej części Włoch są ostre i marynowane dania. 

Trydent będący osadą Celtycką, przeszedł pod panowanie Bawarii a częścią Włoch stał się dopiero po wojnie. W tamtym regionie częściej, niż w pozostałych można natrafić na wpływy niemieckie czy austriackie (używa się tam dwóch języków: włoskiego regionalnego i niemieckiego). Podstawą regionalnych przysmaków np. carpaccio są przede wszystkim (surowa) wołowina oraz cielęcina. Zobacz przepis: Carpaccio. Podobnie w carne salata gdzie sięgnięto po marynowaną wołowinę. Jednak najbardziej popularna jest potrawa z ziemniaków o nazwie gnocchi, podobna do polskich kopytek. Zobacz przepis: Gnocchi przepis podstawowy, Gnocchi ze szpinakiem i serkiem ricotta.

Gdy mówimy o przyrządzaniu mięsa przez Włochów należy zwrócić uwagę na sposób, w jaki to robią. Jak mało który naród przykładają dużą wagę nie tylko do sposobu podania potrawy, ale i do jakości produktów z jakich powstaje. W szczególności dotyczy to właśnie mięsa. Najczęściej opieka się je na rożnie, ruszcie, rzadziej na ogniu, gazie czy elektryczności. Praktyka ta obecna jest nie tylko w domach prywatnych, ale i w dobrych restauracjach.

Potrawą tego typu jest porchetta romana czyli prosię (obecnie wykorzystuje się kurczęta) faszerowane ziołami i pieczone w całości na rożnie.

Trufle i inne przysmaki

Północne Włochy to nie tylko kraina mięsa i owoców morza, równie popularnych w tym regionie. W Piemoncie bardzo wyraźne są wpływy francuskie. Największym rarytasem są tam białe trufle oraz dzikie ptactwo. Popisowym daniem mieszkańca Piemontu jest Bagna Caoda, sos powstały z anchois, czosnku i trufli, serwowany z warzywami.

Warto zauważyć, że w północnych Włoszech bardzo popularny jest ryż. Jedna z najbardziej znanych potraw z tamtejszej kuchni to rissoto. Bazą dania jest ryż, szafran i parmezan. To popisowe danie mieszkańców Lombardii, jednego z najbogatszych regionów we Włoszech. Zobacz przepis: Risotto alla milanese (po mediolańsku).

Łakocie, tak lubiane przez Włochów, to idealne zwieńczenie posiłku. Panna cotta deser z gotowanej śmietany czy lody włoskie są jednymi z najbardziej popularnych słodyczy północnych Włoch.

Poznawanie tradycyjnej (i nie tylko) kuchni danego kraju to świetna zabawa. Nie od dziś wiadomo, że wspólne posiłki zbliżają ludzi, są pretekstem do spotkań towarzyskich. Dlatego przepisy na te i inne, nie tylko włoskie, potrawy znajdziesz pod tym adresem: http://kuchnia-wloska.wieszjak.polki.pl/przepisy-kulinarne.

Redakcja poleca

REKLAMA