Spróbuj wołowiny na brytyjski sposób

wołowina grillowana
Brytyjczycy uwielbiają mięso, największą miłością darzą steki. Angielscy kucharze wypracowali wiele sposobów przyrządzania wołowiny, lecz co zrobić, gdy nie mamy czasu na spokojne celebrowanie kruchej wołowiny?
/ 09.09.2010 14:01
wołowina grillowana

Sandwicz

Wyspiarze wymyśli, że przecież do kanapki można włożyć plastry wołowiny! Tak powstał sandwicz. Niewiele osób wie, że nazwa sandwicz – kanapka pochodzi o nazwiska hrabiego. John Mantagu Sandwich był jednym z ministrów u Królewskiej Mości. Sandwich uwielbiał grać w karty, nie chcąc przerywać sobie rozgrywki a będąc bardzo głodnym poprosił by jego ulubiony stek podać wkładając go między dwie kromki chleba. Dzięki temu Lord mógł zjeść ulubione mięso i grać dalej w ukochane karty!

Zobacz także: Jaka jest kuchnia angielska?

Brytyjskie kanapki

Obecnie na Wyspach przyrządza się nie tylko kanapki z mięsem wołowym, popularne są również sandwicze z rybą, kurczakiem serem, tak naprawdę każdy wie, z czym lubi kanapkę najbardziej!

Wołowina wykwintna

Jeżeli nie śpieszy się nam, nie zależy na grze w karty tak jak lordowi Sandwichowi to możemy poświęcić około półtorej godziny na przyrządzenie cynaderek pod kołderką. To brytyjskie danie zachwyca kruchością mięsa i ciekawym smakiem. Potrzebujemy: 200g cynaderek wołowych, 700g rosbefa wołowego, cebule, bulion wołowy (około ¾ szklanki), małą łyżeczkę sosu sojowego.

Przyda się nam również trochę mąki, jajko i co ważne ciasto francuskie. Warto kupić mrożone dobrej, jakości, zaoszczędzi to nam wiele pracy a nie pogorszy smaku dania. Cynaderki kroimy drobniutko, mieszamy z rozbefem, który kroimy na duże kawałki, wrzucamy do dużego rondla, dodajemy cebulę, bulion gotujemy około godziny. Następnie wodę (kilka dużych łyżek) mieszamy z mąką i wlewamy do rondla. 

Zobacz także: Jak przygotować fish and chips?

Czekamy aż sos zgęstnieje, cały czas gotując. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Następnie cynaderki razem z rozbefem zawijamy płatem ciasta francuskiego, smarujemy jajkiem – po to by dobrze się upiekło i ślicznie wyglądało. Pieczemy w piekarniku około 10-15 minut. Pamiętajmy by piekarnik był nagrzany na około 160 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA