Tomate frito - hiszpański sos pomidorowy

Jak przetwarzać pomidory? Można zrobić przecier, a nawet domowy keczup, warto jednak wykorzystać ich potencjał do innych ciekawych przetworów.
Tomate frito to hiszpański sos pomidorowy ze smażonych pomidorów, czosnku i cebuli, choć czasem można również spotkać wersję z dodatkami np. z bazylią, papryką.
/ 28.05.2012 11:34
Jak przetwarzać pomidory? Można zrobić przecier, a nawet domowy keczup, warto jednak wykorzystać ich potencjał do innych ciekawych przetworów.

Składniki:

  • 500g czystego przecieru pomidorowego lub świeżych przetartych pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • cukier około 1 łyżki – do smaku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę aż bardzo leciutko się zarumieni, dodajemy 4 ząbki czosnku do momentu a następnie przecier lub świeże pomidory i chwilę smażymy pod przykryciem. Doprawiamy solą i cukrem. Następnie miksujemy.

Sos nadaje się doskonale do makaronów, kanapek, grzanek w zastępstwie ketchupu, zup, jest też świetny do chipsów, nachosów, chilli con carne, potraw z jajek, do zapiekanek z warzywami. Właściwie do wszystkiego.

Polecamy: Tłumacz hiszpańskich dań

Przepisy z tomate frito

Rozgrzewający krem z papryki z estragonem

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki
  • papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanego świeżego estragonu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • litr bulionu
  • tomate frito
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Paprykę kroimy i podsmażamy na łyżce oliwy w rondlu, uważając, żeby nie przywarła. Po chwili dodajemy pokrojony czosnek i chilli. Chwilę dusimy na niewielkim ogniu. Zalewamy bulionem. Dodajemy tomate frito o i garść estragonu. Miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

Zobacz także: Jak jeść mule?

Arroz a la cubana

Składniki:

  • 2 filiżanki ugotowanego ryżu (do ristotto lub dowolnego)
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego w niewielkie kawałki i podsmażonego na oliwie z oliwek
  • filiżanka tomate frito
  • 2 - 4 jajka

Sposób przygotowania:

Czosnek mieszamy z ugotowanym ryżem układamy na środku talerza. Polewamy tomate frito i podajemy z jakiem sadzonym i opcjonalnie z boczkiem.

Penne z sobrasadą i to mate frito

Składniki:

  • kilka plasterków kiełbasy sobrasada
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy
  • 250 g tomate frito
  • sól, pieprz, pikantna papryka w proszku
  • makaron penne rigate
  • ser do posypania (u mnie owczy dojrzewający z majerankiem)

Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy sobresadę i chwilę smażymy, zalewamy tomate frito, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Sos mieszamy z makaronem i posypujemy serem.

Więcej przepisów na gotowanienawszystko.blogspot.com

Zobacz także: Czego skosztować na wakacjach w Hiszpanii?

Redakcja poleca

REKLAMA