Składniki na 4 osoby:
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 1 drobno posiekana cebulka,
- 1 ząbek czosnku,
- słoiczek pesto z bazylią,
- 1 drobno posiekana marchewka,
- 1 łodyga pokrojonego selera naciowego,
- 100 g makaronu małe muszelki,
- 100 g kawałeczków boczku,
- oliwa z oliwek extra vergine,
- 2 ziemniaki,
- 150 g białej fasoli z puszki,
- 1 l bulionu wołowego,
- 100 g zielonej fasolki szparagowej,
- 100 g zielonego groszku,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać marchewkę, seler, boczek i dusić razem ok 10 minut. Całość przełożyć do garnka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, przecier pomidorowy oraz bulion. Zagotować wszystko razem przez ok 30 minut. Łyżką z dziurkami wyjąć nieco ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblendować, aby była gęsta. Dodać odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę. Do zupy wrzucić również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotować na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowane łyżką pesto z bazylią.
Zobacz także: Zupa cebulowo-fasolowa - przepis
Źródło przepisu i zdjęcia: Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o. (bj)